MURTADIN_KAFIRUN
Latest topics
Gallery


India Bulbul VS Pakistan Empty
MILIS MURTADIN_KAFIRUN
MURTADIN KAFIRUNexMUSLIM INDONESIA BERJAYA12 Oktober Hari Murtad Dari Islam Sedunia

Kami tidak memfitnah, tetapi menyatakan fakta kebenaran yang selama ini selalu ditutupi oleh muslim untuk menyembunyikan kebejatan nabinya

Menyongsong Punahnya Islam

Wadah syiar Islam terlengkap & terpercaya, mari sebarkan selebaran artikel yang sesungguhnya tentang si Pelacur Alloh Swt dan Muhammad bin Abdullah yang MAHA TERKUTUK itu ke dunia nyata!!!!
 

Kebrutalan dan keberingasan muslim di seantero dunia adalah bukti bahwa Islam agama setan (AJARAN JAHAT,BUAS,BIADAB,CABUL,DUSTA).  Tuhan (KEBENARAN) tidak perlu dibela, tetapi setan (KEJAHATAN) perlu mendapat pembelaan manusia agar dustanya terus bertahan

Subscribe to MURTADIN_KAFIRUN

Powered by us.groups.yahoo.com

Who is online?
In total there are 9 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 9 Guests :: 1 Bot

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 354 on Wed 26 May 2010, 4:49 pm
RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


Social bookmarking

Social bookmarking digg  Social bookmarking delicious  Social bookmarking reddit  Social bookmarking stumbleupon  Social bookmarking slashdot  Social bookmarking yahoo  Social bookmarking google  Social bookmarking blogmarks  Social bookmarking live      

Bookmark and share the address of MURTADINKAFIRUN on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of MURTADIN_KAFIRUN on your social bookmarking website


India Bulbul VS Pakistan

Go down

India Bulbul VS Pakistan Empty India Bulbul VS Pakistan

Post by paulusjancok on Mon 22 Aug 2011, 12:23 am

Apabila India meletupkkan lima bom nuklear empat tahun yang lalu, kebanyakan pemimpin-pemiminnya, terutamanya menteri-menteri BJP, meyakinkan diri mereka bahawa New Delhi kini telah berjudi tuntutan kepada kehormatan dan keselamatan antarabangsa yang tidak dapat dinafikan. Apabila Nawaz Sharif meletupkan enam letupannya sendiri sebagai ‘balasan,’ dia bercakap dengan angkuh: “Ab Pakistan hamesha ke liye mahfooz ho gaya” (Kini Pakistan telah menjadi selamat buat selama-lamanya).

Pakar-pakar keselamatan di kedua-dua negara itu mengajukan pelbagai kemunasabahan bagi letupan-letupan itu. India dan Pakistan, mereka meramalkan, akan menjadi lebih selamat. ‘Kematangan’ dan ‘kesedaran diri’akan digabungkan dengan hubungan palsu mereka. Asia Selatan akan menjadi ‘stabil.’ India dan Pakistan akan mencapai kedudukan global dan meluaskan ruang bagi gerakan bebas mereka. Dan sememangnya, seperti yang diramalkan oleh teori pencegahan nuklear, India dan Pakistan, sebagai kuasa-kuasa nuklear, tidak lagi akan berperang. Pemimpin-pemimpin mereka, tanpa mengira betapa cuai, sudah pasti akan menyedari bahawa malah peperangan biasa adalah risiko yang tidak dapat ditanggung. Bukankah teori pencegahan memberitahu anda itu? Amerika Syarikat dan USSR tidak bertukar satu tembakan pun selama Perang Dingin.

Pada hari ini, kesemua ramalan ini telah diruntuhkan – berkali-kali. Harapan bahawa India dan Pakistan akan bertindak dengan ‘kematangan’ telah dirosakkan sambil mereka berhadapan dengan satu sama lain dengan lebih sejuta orang askar, tetapi tanpa tujuan politik yang jelas. Serangan pengganas yang zalim di Jammu telah menjadikan keadaan ini lebih merbahaya lagi. New Delhi menyalahkannya pada militan yang dibiayai oleh Pakistan.

‘Serangan-serangan terhad’ seolah-olah akan berlaku pada bila-bila masa. Begitu juga dengan ‘balasan’ oleh Pakistan, lalu menuju konflik besar-besaran. Pemimpin-pemimpin India dan Pakistan mungkin patuh kepada logik aksi-reaksi, dan maka akhirnya menafikan teori pencegahan – dengan kesan-kesan malapetaka bagi rakyat mereka. Empat tahun kemudian, ia adalah jelas bahawa senjata nuklear telah gagal untuk memberikan India dan Pakistan mana-mana benda ‘baik’ yang mereka patut menerima. Tetapi mereka telah memenuhi ramalan-ramalan yang paling pesimistik.

Saya sendiri mengaku salah bagi beberapa ramalan itu. Pokharan-Chagai, Achin Vanaik dan saya telah menulis bersama South Asia on a Short Fuse: Nuclear Politics and the Future of Global Disarmament (yang telah diterbitkan oleh Terbitan Universiti Oxford), di mana kami telah memperdebatkan bahawa senjata nuklear akan mengurangkan keselamatan India dan Pakistan. Di India, kami mengatakan, ianya akan menguatkan kuasa-kuasa nasionalisme, ketentereaan dan komunalisme. Kos-kos strategik, sosial, ekonomi dan politik daripadanya akan dibuktikan membebankan. Di Pakistan, kajian kami lebih bersifat suram: “Dalam… tinjauan, [nuklearisasi] mungkin sekali dilihat sebagai tinakan terakhir yang memulakan perubahan bersejarah penting dalam politik Pakistan, menerbalukkan secara dramatik buat masa yang lama proses pengukuhan demokrasi yang susah. Seseorang berharap agar ini tidak akan berlaku, tetapi ia mungkin sekali terjadi…

“Krisis pengesahan sistemik tersebut, kehilangan tujuan moral kerajaan yang semakin meningkat, ketidak-mampuan Islam untuk memberikan dasar bagi kerajaan yang mantap, semuanya telah menyumbang kepada kegagalan sistem politik Pakistan… Jika Pakistan terus mengeluarkan dan menggunakan senjata nuklear… kesan-kesan ekonomi tidak akan dapat ditanggung…”

Sedihnya, kebanyakan ramalan ini telah menjadi kenyataan. Satu kesan melarat dari proses nuklearisasi, ditimbulkan oleh Perang Kargil pada tahun 1999, merupakan kriris kerajaan Pakistan yang semakin mendalam. Pakistan menikmati kebaikan sementara kerana keputusan Pervez Musharraf untuk berpatah balik berkenaan dengan polisi Afghanistan dan menyokong “peperangan ke atas tindakan keganasan” Amerika Syarikat. Musharraf telah mengambil sedikit tindakan berkenaan dengan pihak fundamentalis jihad, secara perlahan-lahan dan berwaspada. Tetapi keburukan dalam ini adalah jelas. Untuk kembali kepada Kargil, ia telah muncul bahawa ia merupakan cerita yang lebih menakutkan daripada yang disangka. Dalam laporan menakjubkan, akhbar Sunday Times (London) telah mendedahkan bahawa tentera Pakistan telah memobilisasikan senhata nuklear terhadap India semasa peperangan itu tanpa pengetahuan perdana menteri Nawaz Sharif. Memetik Bruce Riedel, seorang penasihat Rumah Putih, laporan itu mengatakan bahawa badan perisikan Amerika Syarikat telah mengumpulkan “maklumat menakjubkan” yang mencadangkan bahawa India dan Pakistan “sedang menuju ke arah kejerumusan malang ke dalam konflik besar-besaran, dengan bahaya malapekata nuklear.” Walaupun Reodel adalah sunyi berkenaan dengan persediaan balasan India, ia hampir tidak dapat difikirkan bahawa Nel Delhi tidak melukiskan rancangan untuk menggunakan senjata nuklear.

Sharif diberitahu perkara yang benar mengenai persediaan nuklear Pakistan oleh Bill Clinton di Washington. Tentera Pakistan mengawal dengan ketat segala maklumat mengenai aktiviti-aktiviti nuklear – sehingga tahap menyimpan pemimpin-pemimpin awam dalam kegelapan. Sebelum itu, Benazir Bhutto juga terpaksa merayu kepada Agensi Perisikan Pusat (CIA) untuk memberitahu dia mengenai kemampuan nuklear Islamabad. Tentera Bhutto sendiri telah menafikannya maklumat itu – pada waktu dia merupakan perdana menteri! Apabila diingatkan oleh Clinton bagaimana Amerika Syarikat dan UUSR telah mendekati perang nuklear kerana Kuba pada tahun 1962, Sharif yang ‘letih’ menyedari bahawa ‘malapetaka,’ dan “mengatakan bahawa dia menentang [persediaan nuklear], tetapi berasa takut akan kehidupannya di Pakistan.” Ini menyediakan dasar bagi pengakhiran kepada konflik Kargil – lalu menjadi Musharraf marah. Yang lain adalah sejarah.

Peningkatan nuklear
Ini memberikan tepi menakjubkan kepada ketakutan yang telah diluahkan oleh pelbagai pengkaji, termasuk saya, bahawa konflik Kargil mempunyai potensi peningkatan nuklear yang merbahaya. Saya pernag mengira bahawa India dan Pakistan telah bertukar ancaman nuklear sekurang-kurangnya 13 kali dalam peperangan tujuh minggu tersebut – iaitu konflik dunia terbesar di antara dua negara yang mempunyai senjata nuklear. Pendedahan bahawa kita berada di tebing malapetaka nuklear pada tahun 1999 sudah pasti menakutkan ramai orang. Dalam peperangan nuklear, ia tidak memerlukan dua orang untuk menari. Sesuatu gerakan pengembaraan tunggal dapat membawa kesan-kesan malapetaka bagi berjuta-juta orang. Melepaskan kemusnahan nuklear pada pihak musuh selepas dia telah menggunakansenjata nuklear menentang anda hanyalah tindakan balasan dendam tanpa berfikir, bukannya mencapai semula kesemalatan anda.

Keadaan merbahaya seperti itu mungkin muncuk sejali lagi. Pakistan dan India bukan sahaja telah gagal mengutarakan kenyataan pencegahan yang stabil, bahkan juga mungkin tidak dapat melakukkan. Senjata nuklear sentiasa akan menjadi kelemahan strategik bagi mereka. Pemerintah-pemerintah India sedang menjumpai fakta itu berkali-kali. Berkenaan dengan Pakistan, senjata nuklear menjadi pencegah dalam ucapan Musharraf pada 12hb Januari, sebagai sesuatu yang perlu dikawal dan dijaga, bukannya sebagai cara untuk berunding di sekeliling tuntutan Washington untuk “bekerjasama” dengan operasi-nya di Afghanistan. Apa yang telah berlaku dengan senjata nuklear meluaskan ruang bagi pembuatan polisi bebas atau memberikan anda suara yang lebih besar di dunia!

Senjata nuklear telah gagal menghadiahkan kedudukan kuasa besar bagi India juga. Profil India telah meningkat baru-baru ini di Amerika Syarikat lebih kerana pendatang asing lembah silikon daripada kerana faktor-faktor yang tersirat dalam India, dan meskipun senjata nuklear – sebahagian besarnya kerana kerajaan Vajpayee telah masuk ke dalam persekutuan tertakluk dengan Amerika Syarikat. Itu bukannya merupakan perundangan kepada meja tinggi dunia.

Tidak terdapatnya perdebatan baik bagi senjata nuklear.Terdapat pelbagai perdebatan baik untuk menghapuskan senjata pembunuhan beramai-ramai ini di Asia. Perdebatan yang paling baik datangnya dari ancaman maut yang ia menghalakan ke arah berjuta-juta orang awam.

Asia Selatan akan kekal sebagai tempat yang paling merbahaya di dunia selagi ia mempunyai senjata nuklear – satu-satunya kawasan di dunia di mana dua musuh strategik terperangkap dalam perang panas-dingin berterusan selama setengah abad, dan di mana pelbagai konflik dan peristiwa dengan tiba-tiba dapat memulakan krisis yang “potensi untuk meletup.” Untuk menjadi selamat walau sedikit pun, Asia Selatan mesti keluar dari bayang-bayang gelap bom nuklear.
paulusjancok
paulusjancok
BLUE MEMBERS
BLUE MEMBERS

Male
Number of posts : 809
Age : 32
Humor : Yesus nggak pake sempak...hanya orang GOBLOK yang menyembahnya
Reputation : 1
Points : 4843
Registration date : 2011-08-12

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum